Blogger Template by Blogcrowds Blogger Layouts

SEHARI DI KOTA SINGA




Soknye...pagi2 aku dh bgun wat solat aper yg patut n get ready ke LUAR NEGARA, hehehehe! Sarap n kemas2 barang ckit, aku pun agkt kaki pi naik bus wit si dia. Kami naik bas je dari Larkin tue. Naper ak berdua je?? Ini kerana kawan si dia tue x jd follow, ader hal naper tah. Nk xm if x silap.... so pada awalnye nk naik keta, terpakse laa tukar kepada 'kereta' beroda 12, hekhek!
Naik bas byr 2 ringgit lebih je sorg n trus shot pi Woodlands. Oleh kerana aku baru 1st time pi, jd sengal laa skit kn so aku pun mula laa pasang niat untuk beramah mesra ngan penumpang2 bas. Usha punye usha, aku mcm pasan akak sorg nie. Akak nie aku jumpe mase tgh beratur kt Larkin td nk naik bas. Dier macam baik je n leh membantu je...hehehe! Dier org Malaysia upernye...mati2 igt org Spore. Tgok gaya mcm kerek je tp hati baik... =) Akak tue cakap dier keja Spore. Dier msuk Spore pun pasal urusan keja ujg2 mgu nie. Dier bgtau la aku tips2 n aper nk wat pas nie. Dier ckp, pas smpi Woodlands, kena trun n settlekn passport.

Smpi2 je woodlands, aku tgok sume org dok push card tambang yg diorg mmg ada. Senang skit kot... Oleh kerana aku x der, aku pun simpan laa tiket td coz nti dier ckp aku x byr, aku leh tunjuk tiket. Hah bernas x aku??? hehehehe... Then, msuk Malaysia punye kastam, aku dh rase mcm kt airport plak, punye laa cantik. Ish2...beruntungnye org Malaysia. (kate ati aku...) Aku pun ikut laa org ramai2 tue..sume mcm nk cepat je, myb takut terlepas bas kot. x perlu risau coz kt CIC tue byk signboard. Pas cop2 aper yg patut, aku pun cepat2 carik bas yg aku naik td...naik laa balik smule.

Dalam bas aku jumpe akak tue balik...'Eh...berdesup plak akak nie? Dier gune xpress punye laluan kot', aku cakap kt ehem2 aku. Akak tue plak mcm pasan aku tgh ngumpat dier, dier pun senyum je laa. So, perjalanan pun bersambung untuk msuk imigrasen Spore. x laa cantik sgt tp biase2 je laa...mase dier nk cop pasport aku tue, tah aper mslh tah...dier kate aku x isi lengkap. So, aku pun isi lengkap laa borang kemasukan ke Spore yg bleh dapat kat imigrasen Spore tue. Tp, ehem2 aku laa yg isi so lengkap x lengkap aku x pasan...hahahaha!

Ok..dh lepas sume sekatan, skg aku menuju ke Kranji. Akak tue cakap kt Kranji tue ader MRT (mcm LRT/komuter) n mudah laa nk round2 Spore. Aku igt Krinchi...punye laa posak n bergado2 ngan ehem2 aku tue. Dier kate Kranji...aku kata Krinci so ini laa akibat x beli peta awal2, hahahaha! Dalam bas tue, mcm dh ramai mat2 saleh n org Spore. Kire aku nampak sgt laa org Malaysia kn. Dh macam kt negara asing plak padahal Spore luh sebahagian daripada Msia, ish2~ (sedey sebentar...senyap~).

Sedang2 aku dok perati Spore, baru aku pasan line hp aku dh bertukar kepada SingTel. Kire leh wat call, mahal skit r. 1 msg biase 5 sen, klu pkai line tue dier charge 1 msg 35 sen. Bankrap aku, hahahaha!

Cantik gak Spore nie...bersih je n jalan pun x jamm sgt. Byk pokok2 n yg paling best, byk moto2 plat Johor kt Spore. Org keja laa tue kot...loaded beb! 2.3 beza duit dier ngan Malaysia. (SD1 = RM2.30) Aku pun mengamati keindahan Spore yg aku rasa berbeza sgt ngan Msia. Kt Spore byk flat2...jimat ruang agaknye. Rase perjalanan bas tue lame sgt...aku dok pandang pemandangan, ehem2 aku dok pandang aku...naper yea???

P/s : sambung bahagian kedua~ hehehe...

Link membantu - http://app.www.sg/default.aspx


View Larger Map

7 comments:

Ak pun nak gi tapi I'll wait when I'm back in JB next semester

January 4, 2010 at 9:13 AM  

wheeeeee..nnti nk g lg..heeee

January 4, 2010 at 9:55 AM  

Memer : hehehe...bgus2. Sane if nk shopping2 murah time nk krismas. Murah giler kot...Tp, apa yg penting?? Passport!

January 4, 2010 at 11:20 PM  

Sizuka : Oh...dh pi ea??? x ajak pun! xper2...yg penting, nk pi kena ada alaun. Ari tue pi bwk 100 dolar je. Tue pun potong 2 org. So, jimat2 laa...takut x terbalik Msia, hehe!

January 4, 2010 at 11:21 PM  

awk p lagie jgn lupe ajak sy tau..

February 5, 2010 at 8:23 PM  

awk...nti kite pi lg, hehe! Tgok keadaan...kamu pun da nk posting, huhu! x mau jauh2...

March 4, 2010 at 6:06 PM  

test2 rock~

March 12, 2010 at 7:15 PM  

Newer Post Older Post Home